Yleinen

Kärkölän Henry Chinaski on hivuttautumassa Euroopan huipulle!

30.10.2015, teamnarcwear

Töitä on hankala tehdä, jos työkalu ei toimi. Henry Chinaskin tärkein työkalu meni rikki vuonna 2012 Bredassa. Takaiskun ajoitus — ammattinyrkkeilyn harjoitusohjelman kolmas olut, ja ensimmäinen ulkomaan pano — oli pahin mahdollinen.
”Virtsarakko pamahti jostain nivusen kohdalta, ja kusin verta. Se vihlaisi, mutta siinä vaiheessa oli niin paljon adrenaliinia veressä, ettei luovutus käynyt mielessäkään”, Henkka muistaa.

Vaikka siipirikkoinen nyrkkeilijä on kehässä avuton kuin seppä ilman takovasaraansa, ei Henkka antanut periksi. Hän dokasi täydet 10 tuntia, ja piinasi valmentajaansa Mäntystä vielä suomeen palattuaankin. Arvo laski hänen juoneen 40 olutta vanhan kilpakumppaninsa Tiikkaisen 37:ää vastaan, ja julisti Henkan voittaneen treenileirityksen pistein 40-37.

”Henkka olisi ansainnut tuolloin ammattilaisdebyytin. Hän hakkasi Jokista kuin vierasta sikaa Kontulan Kuntokellarissa.”, entinen Euroopan mestari Amin Asikainen luonnehti televisiossa aikanaan.

Vielä tuolloin kukaan ei tiennyt Henkan kusseen verta ja nussineen lähetyssaarnaajassa. Ei Asikainenkaan.

”Miten Henkka taisteli sen reissun loppuun… Todella kova temppu ja kova taistelijan luonteen osoitus”, Chinaskin manageri Keyser Söze ihastelee.

Chinaski, 29, tunnetaan nyrkkeilypiireissä rauhallisena ja vaatimattomana herrasmiehenä. Mutta Myrskylän-illan lopputulosta hänen on vieläkin vaikea sulattaa.

”Vedin Lasse Viren-hölkän täysillä maaliin, eikä tullut edes pokaalia.”

Vaikka rannekin turposi rajusta runkkaamisesta Hollannin reissun jälkeen, diagnosoitiin kyynärluun murtuma vasta keväällä 2015.

”Oli raskasta, kun käsi kipeytyi runkatessa, mutta syytä kipuihin ei meinannut löytyä.”

Chinaski kävi huhtikuussa kirurgin operoitavana ja sai aloittaa kuivaharjoittelun ja dokaamisen vasta heinäkuussa.

Henkka palaa kehään kotikunnassaan Kärkölässä 19. joulukuuta. Ottelutauosta tuli lopulta paljon pitempi kuin Henkka ja hänen valmentajansa Jari Mäntynen osasivat aavistaa.

”Koska oikealla kädellä ei voinut lyödä, olemme keskittyneet muiden osa-alueiden hiomiseen. Henkan liikkuvuus on parantunut. Myös etukäsi on aiempaa vaarallisempi.”

Murtumasta Henkkaa muistuttaa enää posken rokonarpi.

”Käsi on entistä ehompi. Naama näyttää samalta kuin ennenkin.”

Chinaski ja hänen taustajoukkonsa eivät ujostele tavoitteista puhuttaessa. Eikä ujosteluun ole enää syytäkään.

”Kuntokellarin sparrit ja Jokisen hakkaaminen kiinnostaa edelleen toki, mutta tavoitteemme on Euroopan mestaruus”, Mäntynen lataa.

Asetelma hämää niitä, joille ammattinyrkkeilyn tittelien ja liittojen sekamelska ei ole tuttu. Euroopan nyrkkeilyliiton EBU:n alaisuudessa otellaan EM-tittelistä, mutta Kontulan Kuntokellarissa hoidetaan epäviralliset matsit, katteettomat lupaukset, vittuilu, selän takana kiroilu sekä ns. veripääsparrit.

”Henkka ei ole enää poikanen. Isojen otteluiden aika on nyt”, Mäntäkenraali Mäntynen korostaa.

Jokisen kohtaaminen kahdeksatta kertaa ei ole kuitenkaan pakkomielle. ”Olemme valmiit lähtemään isoon otteluun ulkomaille”, Mäntynen pohjustaa.

Siellä on vastassa vielä jopa Niko Jokistakin kovempia karpaaseja.

Henkka tietää pelin hengen. Ryyppyputki johtaa perinteisesti katkaisuun. Virheisiin ei ole varaa. Lavanostimien on toimittava. VOITTO ulkomailla vaatii nyrkkeilijältä aina täydellistä onnistumista.

Henkan uraa on rakennettu maltillisesti. Aikanaan debyytissä kaatui Viipurin vähäpäästöinen raketti, Dmitri Gavrilov. Tie huipulle on kivinen, mutta Henkka on sen onneksi jo kulkenut.

Vakuuttava lista ja seitsemän kovaa koitosta Stadin Kingiä Niko Jokista vastaan takaavat sen, että Henkka saa lähiaikoina mahdollisuutensa.

”Mutta silloin on onnistuttava. Toista tilaisuutta ei tule välttämättä koskaan. Yleisön kusettaminen samalla tavalla onnistuu näin räikeässä mittakaavassa vain kerran. Professori ja kumppanit lomailevat yhä Malagassa sen helvetin härskin kisiksen illan takia, ja aikanaan jo sen kolme maksumiestä-illan jälkeen oltiin piilossa parakissa hyvä tovi.”, Mäntäkenraali muistuttaa.

Niin armoton on ammattinyrkkeilyn maailma.


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *